Do złudzenia przypomina schabowego, ale smakuje o niebo lepiej. Przepis mam z książki kucharskiej babci
Austriackie sznycle wiedeńskie szykuje się wyłącznie z cielęciny. Jednak w Polsce od dawna przygotowuje się również sznycle z tańszego i o wiele łatwiej dostępnego filetu z indyka. Znam też osoby, które robią sznycle z wieprzowiny, ale moim zdaniem danie takie niewiele różni się od zwykłych schabowych. Ja robię jednak sznycle według tradycyjnej receptury. Przepis znalazłem w starej książce kucharskiej mojej babci.
Jedyną modyfikacją, którą wprowadziłem, jest forma podania. Na moich sznyclach zawsze lądują jajka sadzone, ale podkreślam – nie jest to typowy dla Wiedeńczyków sposób serwowania tego dania.
Jak zrobić sznycel wiedeński?
Sznycel wiedeński w przygotowaniu przypomina kotlet schabowy.
Przepis: Sznycel
Sznycel jest bardziej wykwintny niż popularny u nas schabowy, bo robi się go z cielęciny. W moim przepisie garnirowany jest jajkiem sadzonym.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Austriacka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 700 g chudej cielęciny
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki klarowanego masła
Na panierkę:
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek bułki tartej
Dodatkowo:
- 4 jajka
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 cytryna
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie i przyprawienie mięsaChude mięso cielęce (np. udziec) umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oczyść mięso z błon i pokrój na 4 plastry. Każdy plaster mięsa rozbij za pomocą tłuczka na cienkie kotlety. Każdy powinien mieć grubość ok. 3-5 mm. Każdy sznycel oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- PanierowanieJajka wbij do miseczki lub na głęboki talerz i roztrzep widelcem. Mąkę i bułkę tartą przełóż na płytkie talerze. Panieruj sznycle kolejno w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.
- Smażenie mięsaNa patelni rozgrzej 2 łyżki oleju do smażenia i dodaj 2 łyżki klarowanego masła (możesz usmażyć mięso na samym oleju lub samym klarowanym maśle). Usmaż sznycle z obu stron na złoty kolor. Czas smażenia sznycli cielęcych to 3-4 minuty z jednej strony.
- Smażenie jajek sadzonychGdy mięso będzie prawie gotowe, usmaż jajka sadzone. Rozgrzej na patelni klarowane masło, wybij jajka na rozgrzany tłuszcz i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. W międzyczasie sparz wrzątkiem cytrynę i pokrój ją na ćwiartki.
Wyłóż sznycle na talerze lub półmiski. Na każdym kawałku mięsa ułóż 1 jajko sadzone. Obok mięsa połóż ćwiartkę cytryny. Podawaj sznycle cielęce z pieczonymi ziemniakami lub sałatką ziemniaczaną i surówką.
Stosuj się do tych wskazówek, wykorzystując przepis na sznycel
Zabierając się za robienie sznycli, warto pamiętać o kilku rzeczach:
- Przed przystąpieniem do obróbki termicznej mięsa, wyjmij je z lodówki, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej.
- Cielęcina to chude i delikatne mięso, dlatego trzeba uważać podczas ubijania, żeby nie powstały dziury. Rada: ubijanie kotletów ułatwia przykrycie mięsa folią spożywczą lub woreczkiem śniadaniowym.
- Niektóre przepisy uwzględniają skropienie kotletów cielęcych przed panierowaniem cytryną oraz włożenie mięsa na 2-3 godziny do lodówki.
- Do sznycli po wiedeńsku doskonale pasuje masło ze szczypiorkiem, które kładzie się na gorącym mięsie. Masło szczypiorkowe przygotujesz z 1/2 kostki naturalnego masła i posiekanego pęczka szczypiorku (ilość wedle uznania). Po wymieszaniu składników uformuj z masła szczypiorkowego małe krążki, owiń folią spożywczą i włóż na chwilę do lodówki. Możesz też podawać sznycle z masłem czosnkowym lub ziołowym np. masłem tymiankowym.
- Doskonale smakują nie tylko sznycle z cielęciny, ale także sznycle z piersi indyka lub kurczaka.